logo-mini

InfoVerkeer

VBS De Parel bekroond met zilveren 'Verkeer op school'-medaille.

09-2023
Vrije Basisschool De Parel uit Lichtaart werd onlangs door de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) beloond met een zilveren 'Verkeer op School'-medaille. De school kreeg deze bekroning wegens haar inzet voor verkeers- en mobiliteitseducatie. Basisscholen die samen met de VSV werken aan verkeerseducatie, worden elk jaar beloond met Verkeer op School-medailles. Dit jaar reikte de VSV 38 briljanten, 141 gouden, 237 zilveren, 641 bronzen en 19 kleutermedailles uit, goed voor 1076 medailles in totaal. Bijna zeven op de tien basisscholen, 2438 in totaal, namen deel aan minstens één VSV-initiatief per jaar.

Met de medailles wil de VSV scholen in de eerste plaats bedanken en een steuntje in de rug geven. Scholen die deelnemen aan VSV-initiatieven zijn immers scholen die kiezen voor een praktijkgerichte aanpak van verkeerslessen, een aanpak die betere resultaten oplevert dan louter theorielessen in de klas. Voorbeelden van dergelijke initiatieven zijn de educatieve pakketten om kinderen veilig te leren stappen (Voetgangersbrevetten Brons, Zilver en Het Grote Voetgangersexamen), fietsen (Loopfietsbrevetten, Fietsbrevetten Brons, Zilver en Het Grote Fietsexamen), De Grote Verkeerstoets waarmee scholen de verkeerskennis en risicoherkenning van hun leerlingen kunnen testen, en Helm Op Fluo Top, de actie die kinderen aanzet om een fluohesje en een fietshelm te dragen. Elk van deze VSV-initiatieven levert de deelnemende scholen een punt op. Scholen kunnen ook punten verdienen door verkeersouders in te schakelen en door leerkrachten te laten deelnemen aan praktijkgerichte opleidingen Verkeer op School.

VBS De Parel is één van die scholen. In ruil krijgt de school daarvoor een zilveren medaille om mee te pronken en mooie beloningen om de verkeerswerking op school te ondersteunen.

Bike2school

FIETSSTRAAT

Het KB 1 december 1975 (wegverkeer), artikel 22novies stelt:

 • In fietsstraten mogen de fietsers de ganse breedte van de rijbaan gebruiken voor zover deze slechts opengesteld is in hun rijrichting en de helft van de breedte langs de rechterzijde indien de rijbaan opengesteld is in beide rijrichtingen.

 • Motorvoertuigen hebben toegang tot fietsstraten.
 • Zij mogen de fietsers evenwel niet inhalen.
 • De snelheid mag in een fietsstraat nooit hoger liggen dan 30 kilometer per uur.

Verkeerseducatie vinden wij in De Parel erg belangrijk.

Hier wordt in de verschillende klassen vanaf kleuters tot onze oudste leerlingen hard aan gewerkt.
Met trots kunnen we dan ook meedelen dat we al verschillende jaren na elkaar het 10op10-label, dat door de Provincie Antwerpen wordt uitgereikt, behaald hebben.
Scholen die hun best doen op gebied van verkeer worden hiervoor dan ook beloond.
De provincie deelt subsidies uit aan alle gemeentes waar scholen het label verdiend hebben.

Onze gemeente Kasterlee heeft deze centen goed gebruikt om nieuwe degelijke materialen aan te kopen waardoor we verkeer nog meer in de kijker kunnen zetten.

 • Onze kleuters en leerlingen van de eerste graad kunnen vanaf nu hun fietsvaardigheden oefenen met een toffe fietskoffer vol leuke behendigheidsoefeningen.
 • De leerlingen van de tweede en derde graad kunnen gebruik maken van levensechte en stevige verkeersborden.

We willen heel het schooljaar de aandacht vestigen op 'veilig en milieuvriendelijk' in het verkeer.

 • Fietsparcours: elke maand organiseren we een fietsparcours voor de kleuters om fietsvaardigheden te bevorderen.
 • We maken gebruik van de fietskoffer en verkeersborden, door de gemeente aangekocht met subsidies.
 • Juf Lore gaat in de lagere school bij het 1ste en 2de leerjaar regelmatig fietsvaardigheid oefenen tijdens bewegingsopvoeding.
 • Voor de lagere school zijn er voetgangersbrevetten en fietsbrevetten.
 • 3-jarige kleuters (klas K1B ) gaan speciaal oefenen met de loopfietsen om zo ons loopfietsbrevet in juni te kunnen halen. We promoten om te leren fietsen met loopfietsjes, dit is belangrijk voor het evenwicht en er zijn geen zijwieltjes meer aan de fietsjes.
 • In kleuterschool wordt in elke klas gewerkt met knipperlicht. We verdelen deze activiteiten per leeftijd.
 • De fietsersbond werkt mee aan veilige fietswegen voor onze schoolkinderen.
 • Ook vorig schooljaar mochten we weer een brevet afhalen: label 10/10 voor een verkeersactieve school.